Treceți la conținutul principal

Pasii de a crea un stick USB bootabil

De ce?

•Ți-ai luat Asus Eee PC de la hoti cu un windows virusat si in alta limba și vrei să-ți instalezi XP;

•Ai un notebook / desktop fără unitate optică sau cu unitate optică defectă și vrei să-ți instalezi sistemul de operare;

•Vrei să ai un arsenal software complet, iar stick-ul USB bootabil nu trebuie să-ți lipsească.

-----------------------------------------------------


Ce-ți trebuie

PC de lucru cu so-urile Windows XP sau Vista;

CD-ul de instalare original Windows XP (baga-l in unitate si lasa-l acolo)

•Stick USB de minim 2 GB, preferabil cât mai rapid;

•Următoarele trei arhive:
http://www.mediafire.com/file/dnagywijam3/usb-prep8.zip
http://www.mediafire.com/file/ywtjungmnzz/bootsect.zip
http://www.mediafire.com/file/wuzytnmwgiy/petousb-3-0-0-7.zip
Click pe ele pentru download.

Pașii de urmat

0.Obligatoriu: pe parcursul operatiunii nu inchide ferestrele cu aplicatiile care se vor executa decat cand specific eu

1.Creeaza un folder in care sa copiezi cele trei arhive de mai sus (de preferabil undeva cat mai aproape de radacina: in c:\XP USB spre exemplu);

2.Extrage in acel loc arhivele USB_prep8.zip si PeToUSB.zip;

3.Copiaza executabilul PeToUSB in folderul usb_prep8;

4.Intra in folderul usb_prep8 și executa fișierul usb_prep8.cmd (cauta-l bine, sigur e acolo)

5.Se va deschide o fereastra urata și neagra precum in imaginea de mai jos. Apasă o tasta pentru a continua (scrie și în fereastră).

6.Rezultatul va fi deschiderea aplicației PeToUSB, astfel:

7.Toate setarile sunt deja facute, nu ai decat sa dai click pe butonul “Start”. Aplicatia va formata stick-ul USB si il va face bootabil. Dupa terminarea operatiunii nu inchide aplicatia.

8.Extrage arhiva bootsect.zip.

9.Deschide consola de comenzi “cmd”. In XP, dai start -> run -> cmd, iar in Vista dai start si scrii “cmd” in casuta de cautare (search).

10.In consola, utilizand comanda "CD" (Change Directory), vei merge in folderul in care se afla fisierul bootsect.exe (in cazul meu, utilizator Vista, comanda arata astfel: cd\users\xadione\desktop\utile\xp usb\bootsect). Comanda se simplifica daca folderul este creat dupa modelul de la pasul 1. Va arata asa: cd\XP USB\bootsect.

11.Dupa ce ai ajuns la locul cu pricina, tasteaza “bootsect.exe /nt52 I:”, unde I este litera (drive-ul) atribuita stick-ului USB. In cazul tau, sunt 99% sanse sa fie alta. Intra pe My Computer si vezi ce litera este atribuita stick-ului USB. Apoi inlocuieste in linia de comanda corespunzator. Daca nu functioneaza , vezi ca nu care cumva sa fi intrat pe stick-ul USB, probabil atunci cand ai cautat sa vezi ce litera are atribuita;


12.Rezultatul va fi actualizarea FAT-ului sistemului de fisiere necesare la boot pentru USB stick, astfel USB stick-ul devine in sfarsit USB Boot Stick. Acum poti sa inchizi fereastra de mai jos si aplicatia PeToUSB.

13.Ai in fata urmatoarea fereastra? Daca nu, apasa Enter.

Dupa ce iti apare lista cu optiuni, alege-le in ordine, pe urmatoarele:

  • Alege optiunea 1 apoi browseaza catre drive-ul CD-ului de instalare Windows XP.
  • Optiunea 2 – alege o litera neatribuita niciunui drive din calculatorul tau. Spre exemplu, T (e putin probabil sa fie deja aleasa).
  • Optiunea 3 – alege litera atribuita stick-ului USB ("I" in cazul meu)
  • Optiunea 4 incepe procesul. Cand te intreaba de formatare, alege “Yes”, apoi “Press any key to continue”. Procesul mai necesita cateva confirmari (deci stai prin zona) si dureaza cam 10-15 minute, depinde de viteza stick-ului si a unitatii optice.

    14.Ce e mai greu a trecut. Acum nu trebuie decat sa confirmi dezactivarea drive-ului virtual temporar T: si sa inchizi ferestrele. Stick-ul USB XP este gata. Urmeaza sa treci la instalarea sistemului pe notebook sau pe PC.

    Instalarea XP de pe USB Boot Stick

    •Infige stick-ul in port-ul USB, apoi porneste sistemul;

    •Verifica in BIOS ca prioritatea la bootare sa fie Removable Device, apoi HDD-ul.

    •Chiar si asa, in unele cazuri, trebuie sa alegi meniul de boot imediat cum porneste calculatorul (la Eee PC apesi Escape ca sa accesezi acest meniu). De acolo selectezi “USB” si device-ul corespunzator.

    •Observi ca meniul este schimbat fata de cel clasic de instalare a XP-ului, insa nu este complicat. Totul se va parcurge in cativa pasi simpli.

    •Alege optiunea 1, „TXT Mode Setup Windows XP...”. Aici se petrece prima parte a instalarii, cea in modul text. Dupa ce termina copierea fisierelor si se restarteaza, booteaza din nou de pe stick si alege optiunea 2 “GUI Mode Setup Windows XP...”. De acum si pana la finalizarea completa, cat timp cere sa se restarteze vei boota de pe disk si vei alege optiunea 2. Cam atat ai de facut. Sper ca nu ti-a fost prea greu. Daca parcurgi pasii intocmai nu are de ce sa nu functioneze. Orice nelamurire ai, întreabă-ma si voi încerca sa găsim o rezolvare. Spor la treaba!

Sursa mea de inspirație: Eee Guides


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentarii. Dupa analizarea comentariilor, postarea dumneavoastra va fi postata.

Postări populare de pe acest blog

Structura firului de par

Părul este o anexă a pielii, fiind compus din keratină – o proteină structurală rezistentă. Părul joacă un rol important în protejarea corpului, în special a scalpului, loc unde este cel mai dens. Părul este o trăsătură distinctivă a mamiferelor şi la oameni joacă un rol important în protecţia corpului de tra­umatisme, pierderea de căldură şi razele solare. STRUCTURA FIRULUI DE PĂR Părulare o structură complexă, alcătu­ită din fibre de keratină – keratină este o proteină structurală puternică ce se găseşte şi în unghii şi în stratul super­ficial al pielii. Fiecare fir de păr este alcătuit din trei straturi concentrice (circulare) de celule keratinizate (ce conţin keratină): medulara, corticala şi cuticula. Medulara (partea centrală) con­stă din celule mari ce conţin keratină moale, separate parţial de spaţii aeri­ene. Corticala, stratul mai consistent ce înconjoară medulara, constă din mai multe straturi de celule aplatizate, ce conţin keratină dură....

Serviciul Relatii cu Clientii – legatura rapida cu un operator

Va prezentam mai jos principalii operatori de telefonie din Romania si modalitatea cea mai rapida de a intra in conversatie cu un operator uman call-center. Vodafone Pentru a evita sa stai cu orele prin meniurile de la Vodafone iata scurtatura pentru a intra rapid in legatura cu un reprezentant: Formeaza *222 iar apoi scurtatura 12101 Exista si numarul de telefon de la sediul Vodafone: 0372 02 22 22 .Lu - Vi 8:00 - 22:00 | Sa - Du 8:00 - 18:00 De mentionat ca cei de la Vodafone au si un serviciu express sau premium contra unei taxe de 0,39 euro, insa avand in vedere ca un apel dureaza minim 3 minute.... *555 – serviciul expres prin care clientii Vodafone pot contacta Departamentul de Relatii cu Clientii*555 este serviciul expres de Relatii cu Clientii pe care utilizatorii Vodafone persoane fizice il pot folosi pentru a intra in legatura directa cu un consultant Vodafone, in cel mai scurt timp, fara a mai trece prin meniul interactiv. Pentru clienti...

Regulament Remi (Rummy)

Sursa de documentare: http://www.pariuri-sportive-online.ro/regulament-remi-rummy.html Setul de joc: Setul are 4 table de joc si 106 piese dintre care: 104 sunt numerotate de la 1 la 13 si de patru culori diferite, fiecare culoare avand doua serii de la 1 la 13. 2 piese au imaginea unui chip pe ele si acestea se numesc “joly”. Numarul de jucatori este 2, 3 sau 4. Jocul se joaca in sens trigonometric. Pregatirea jocului: Fiecare dintre jucatori isi ia cate o tabla de joc. Piesele se amesteca cu fata in jos pe masa, iar apoi se construieste un zid format din 15 gramezi de cate 7 piese. Piesa care ramane in plus este folosita la facutul jocului de catre unul dintre jucatori ales pentru prima data aleator, dupa care de la al II-lea joc cel ce face piesele fiind cel din dreapta celui care le-a facut anterior. Cel ce face piesele ia piesa ramasa in plus si o aseaza in gramada cu numarul de pe ea, numarata fie de la stanga la dreapta fie de la dreapta la stanga, ridicand prima p...