Treceți la conținutul principal

TOP 10 mega-orase gigantice

Cele mai populate 10 orase ale planetei
Oamenii de pretutindeni construiesc in fiecare saptamana echivalentul unui oras de marimea Vancouver-ului. Este doar o statistica dintr-un amplu studiu care sustine ca, pana in anul 2030, marile orase ale lumii vor ajunge sa aiba suprafete imense care sa cuprinda in totalitate un stat de mici dimensiuni. Tonul a fost deja dat... Este suficient sa aruncam o privire asupra datelor cu privire la populatia prezenta in megalopolisurile planetei, populatie care o depaseste uneori pe cea a unor state europene de marime medie. Nimeni nu stie unde, cand sau daca se va opri aceasta evolutie. Cercetatorii nu pot decat sa estimeze nivelul cresterii populatiei din acesti veritabili mamuti urbani dar, asa cum nu o data s-a intamplat, cifrele pot fi usor contrazise. In aceeasi ordine de idei, redactorii Descopera.ro va invita astazi la un periplu, bazat pe date actualizate in anul 2010, prin cele mai mari aglomerari urbane ale lumii...


1.Tokyo, Japonia - 34.000.000 locuitori

Capitala Japoniei este, de departe, cea mai mare aglomerare urbana al Terrei. Cu cei 34.000.000 de locuitori, incluzand aici populatia din prefecturile Yokohama, Kawasaki si Saitama, Tokyo depaseste cu aproape 10 milioane de suflete orasul situat pe locul 2 in acest top. Iar cifrele care sa descrie uriasul conglomerat urban nu se opresc aici. Tokyo se intinde pe o suprafata de 2,187 de kilometri patrati, de aproape 10 ori mai mult decat Bucurestiul, este considerat cel mai scump oras al lumii pentru expati si, totodata, este clasat intre primele trei orase ale lumii ca nivel de trai. In acelasi timp, Tokyo este unul dintre cele mai puternice centre economice ale lumii, cu o paritate a puterii de cumparare de 1,48 trilioane de dolari americani. Tot in capitala nipona se afla si sediul guvernului, Palatul Imperial si resedinta familiei imperiale japoneze.


2.Seul, Coreea de Sud - 24.400.000
Un gigantic furnicar, astfel poate fi caracterizat Seulul, orasul cu o densitate incredibila a populatiei, 17.288 de locuitori pe kilometru patrat. Considerat cel de al 6-lea centru economic al planetei, conform prestigioasei reviste Forbes; gazda a unor concerne uriase (Samsung, LG, Hyundai); cel mai scump oras al Asiei si cel de al treilea al lumii; Seul este si detinatorul unei populatii al carui numar depaseste, spre exemplu, totalul populatiei Romaniei, 24.400.000 de locuitori. Evident, si in cazul Seulului, au fost adaugati si locuitorii din districtele invecinate: Bucheon, Goyang, Incheon, Seongnam si Suweon.


3. Guangzhou (Canton), China - 24.200.000 locuitori

Oficial, Canton, numele europenizat de catre portughezi dupa cel al provinciei Guangdong, este cel mai mare oras din sudul Chinei si al treilea al acestei tari dupa Beijing si Shanghai. Cu toate acestea, daca adaugam si populatia din districtele Dongguan, Foshan, Jiangmen si Zhongshan, precum si pe cea din delta aflata in sudul orasului, numarul locuitorilor atinge o suma fabuloasa... peste 24 de milioane de locuitori, suficient cat sa propulseze Cantonul pe locul 3 in topul celor mai populate orase ale lumii. Datorita acestui fapt, Guangzhou (Orasul Floare) si fabulosul Stadion Olimpic din aceasta uriasa urbe ar fi trebuit sa fie propus pentru gazduirea Olimpiadei de Vara din anul 2008. Doar o decizie intarziata a guvernului chinez a facut ca Beijing sa fie orasul propus pentru candidatura in vederea organizarii Jocurilor Olimpice.


4. Mexico City, Mexic - 23.400.000 locuitori

Doar 3 milioane de locuitori numara Mexico City (Ciudad de Mexico) in anul 1950. Nimeni nu isi imagina atunci, probabil, ca peste numai 6 decenii, capitala Mexicului avea sa devina unul dintre cele mai populate centre urbane ale lumii. Practic, astazi, incluzand districtele Nezahualcoyotl, Ecatepec si Naucalpan, Ciudad de Mexico atinge uluitoarea cifra de 23.400.000 de locuitori. De ramarcat este si faptul ca Mexico City strange mai bine de o cincime din populatia totala de 111 milioane de locuitori a Mexicului. Este, cu siguranta, cel mai populat oras atat din America Centrala cat si din America de Sud si depaseste, ca putere economica, tari puternic industrializate, precum Taiwanul sau Iranul. Datele oferite de Forbes sustin faptul ca Mexico City se afla pe un meritoriu loc 8 intr-un top al celor mai bogate urbe din lume.


5. Delhi, India - 23.200.000 locuitori

Alaturi de districtele invecinate: Noida, Gurgaon, Greater Noida, Faridabad, New Delhi si Ghaziabad, Delhi a reusit sa surclaseze Mumbaiul cu aproape 400.000 de locuitori, si sa devina cel de al 5-lea oras din lume ca numar al locuitorilor. Aproximativ 23,2 milioane de persoane traiesc in Delhi, unul dintre cele mai mari centre culturale, politice si comerciale ale Indiei. Orasul gazduieste, printre altele, Parlamentul Indiei, iar districtul New Delhi a fost declarat capitala a tarii in anul 1947, odata cu dobandirea independentei Indiei fata de Marea Britanie.


6. Mumbai, India - 22.800.000 locuitori

Cu o populatie totala de 22,8 milioane de locuitori, dintre care 13, 8 milioane traiesc in zona urbana propriu zisa (restul regasindu-se in districtele Bhiwandi, Navi Mumbai, Kalyan, Thane si Ulhasnagar), Mumbaiul, capitala a statului indian Maharastra, a fost declarat cel mai bogat oras al Indiei. Nivelul ridicat de trai al acestui oras, nivel cu mult peste media generala a Indiei, atrage anual sute de mii de locuitori din toate colturile tarii, ceea ce face din Mumbai unul dintre orasele cu adevarat cosmopolite ale lumii. Tot la Mumbai, alaturi de institutii financiare de prestigiu (National Stock Exchange of India, Bombay Stock Exchange sau Reserve Bank of India) se gaseste si centrul industriei cinematografice indiene, Bollywood ...


7. New York, SUA - 22.200.000 locuitori
Aria metropolitana a New York-ului este, de departe, cea mai populata din Statele Unite ale Americii, depasind Los Angelesul cu aproape 5 milioane de locuitori. Casa a amerindienilor Lenape, apoi poarta a imigrantilor catre Lumea Noua, orasul numit pe vremuri New Amsterdam a ajuns astazi unul dintre cele mai mari centre urbane din lume, cu o populatie de 22.200.000 de locuitori, cifra la care se adauga o densitate incredibila de 17.400 de locuitori pe kilometru patrat. New York-ul este, totodata, un simbol al capitalismului de tip american, al libertatii si al democratiei nord-americane. Statuia Libertatii, Times Square, Broadway, Wall Street, Chinatown, podul Brooklyn, Mahatannul, sau prestigioasele universitati Columbia si New York sunt doar cateva dintre simbolurile megalopolisului american.


8. Sao Paolo, Brazilia - 20.900.000 locuitori
Cine oare nu a auzit de Sao Paolo, cel mai mare oras al Braziliei, cel mai bogat centru urban din emisfera sudica a planetei si cel de al 8-lea oras ca numar de locuitori din lume? Ei bine, Sao Paolo, uriasa urbe braziliana, strange in aria sa metropolitana nu mai putin de 20.900.000 de locuitori dintre cei 192.300.000 de cetateni ai Braziliei. Cunoscut pentru arhitectura sa unica, multimea de zgarie-nori, festivalurile, carnavalurile exotice anuale si dimensiunile uriase ale flotei sale de elicoptere, gigantul Sao Paolo are un motto care nu mai lasa loc de nicio interpretare: "Non ducor, duco!" - Nu sunt condus, eu conduc!


9. Manila, Filipine - 19.600.000 locuitori

Nu mai putin de 16 orase si municipalitati formeaza aria metropolitana a Manilei, capitala Filipinelor si cel mai aglomerat oras ale lumii. 43,079 de locuitori pe kilometru patrat, la un total al populatiei de 19.600.000 de locuitori, cifra la care se adauga cei peste 1 milion de turisti care viziteaza anual acest furnicar din sud-estul Asiei. Botezata Perla Orientului inca din perioada primilor colonisti europeni, Manila mai era numita si Far East, o parafrazare a Far West-ului nord american. Fortul medieval Santiago, Parcul Rizal, Centrul cultural, Palatul Malacanang si Catedrala Manila reprezinta unele dintre cele mai mari atractii turistice ale capitalei filipineze.


10. Shanghai, China - 19.400.000 de locuitori


Este, practic, cel mai mare oras, ca intindere, al Chinei si unul dintre cele mai populate ale lumii. Cu o populatie ce tinde spre 20 de milioane de locuitori, Shanghai-ul creste inca, din acest punct de vedere, cu o viteza ametitoare si ameninta pozitiile megalopolisurilor de pe primele locuri ale acestui top. Urbe destinata initial industriei piscicole si celei a tesaturilor, Shanghai a cunoscut un boom economic fara egal in istoria Chinei odata cu deschiderea sa, in anul 1842, catre comerciantii straini si datorita pozitiei favorabile a portului sau. Astazi, orasul este cel mai mare centru financiar din partea continentala a Chinei si una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din aceasta parte a lumii. Anual, peste 1 milion de oameni de afaceri din toata lumea suplinesc numarul locuitorilor chinezi, alaturi de cei aproape 5 milioane de chinezi din prefecturile invecinate: Anhui, Jiangsu si Zhejiang.




Facts:
  • Primul oras european intr-un top ale celor mai populate orase ale lumii este Moscova, cu o populatie estimata, la 01.01.2010, la 13.600.000 de locuitori. Chiar si asa, Moscova nu s-ar situa decat pe pozitia a 17-a.
  • Cel de al doilea oras european ca numar de locuitori, Istanbulul, nu ar ocupa decat pozitia 21 cu cei 12.800.000 de locuitori ai sai.
  • Bucurestiul ocupa locul 200 cu o populatie totala in aria metropolitana de circa 2.200.000 de locuitori.
  • Niciun alt oras romanesc nu se regaseste intr-un top 500 al celor mai populate orase ale lumii.
  • Populatia Romaniei insumeaza circa 21.500.000 de locuitori.

Datele au fost preluate din publicatia de profil CityPopulation si au fost actualizate la 1 ianuarie 2010.
DESCOPERA TRAVEL - DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI:

    Comentarii

    Postări populare de pe acest blog

    Structura firului de par

    Părul este o anexă a pielii, fiind compus din keratină – o proteină structurală rezistentă. Părul joacă un rol important în protejarea corpului, în special a scalpului, loc unde este cel mai dens. Părul este o trăsătură distinctivă a mamiferelor şi la oameni joacă un rol important în protecţia corpului de tra­umatisme, pierderea de căldură şi razele solare. STRUCTURA FIRULUI DE PĂR Părulare o structură complexă, alcătu­ită din fibre de keratină – keratină este o proteină structurală puternică ce se găseşte şi în unghii şi în stratul super­ficial al pielii. Fiecare fir de păr este alcătuit din trei straturi concentrice (circulare) de celule keratinizate (ce conţin keratină): medulara, corticala şi cuticula. Medulara (partea centrală) con­stă din celule mari ce conţin keratină moale, separate parţial de spaţii aeri­ene. Corticala, stratul mai consistent ce înconjoară medulara, constă din mai multe straturi de celule aplatizate, ce conţin keratină dură....

    Serviciul Relatii cu Clientii – legatura rapida cu un operator

    Va prezentam mai jos principalii operatori de telefonie din Romania si modalitatea cea mai rapida de a intra in conversatie cu un operator uman call-center. Vodafone Pentru a evita sa stai cu orele prin meniurile de la Vodafone iata scurtatura pentru a intra rapid in legatura cu un reprezentant: Formeaza *222 iar apoi scurtatura 12101 Exista si numarul de telefon de la sediul Vodafone: 0372 02 22 22 .Lu - Vi 8:00 - 22:00 | Sa - Du 8:00 - 18:00 De mentionat ca cei de la Vodafone au si un serviciu express sau premium contra unei taxe de 0,39 euro, insa avand in vedere ca un apel dureaza minim 3 minute.... *555 – serviciul expres prin care clientii Vodafone pot contacta Departamentul de Relatii cu Clientii*555 este serviciul expres de Relatii cu Clientii pe care utilizatorii Vodafone persoane fizice il pot folosi pentru a intra in legatura directa cu un consultant Vodafone, in cel mai scurt timp, fara a mai trece prin meniul interactiv. Pentru clienti...

    Regulament Remi (Rummy)

    Sursa de documentare: http://www.pariuri-sportive-online.ro/regulament-remi-rummy.html Setul de joc: Setul are 4 table de joc si 106 piese dintre care: 104 sunt numerotate de la 1 la 13 si de patru culori diferite, fiecare culoare avand doua serii de la 1 la 13. 2 piese au imaginea unui chip pe ele si acestea se numesc “joly”. Numarul de jucatori este 2, 3 sau 4. Jocul se joaca in sens trigonometric. Pregatirea jocului: Fiecare dintre jucatori isi ia cate o tabla de joc. Piesele se amesteca cu fata in jos pe masa, iar apoi se construieste un zid format din 15 gramezi de cate 7 piese. Piesa care ramane in plus este folosita la facutul jocului de catre unul dintre jucatori ales pentru prima data aleator, dupa care de la al II-lea joc cel ce face piesele fiind cel din dreapta celui care le-a facut anterior. Cel ce face piesele ia piesa ramasa in plus si o aseaza in gramada cu numarul de pe ea, numarata fie de la stanga la dreapta fie de la dreapta la stanga, ridicand prima p...