Treceți la conținutul principal

Intrebari si raspunsuri la interviul de angajare



 Dupa ce ai trecut prin lista cu lucruri de facut inainte de un interviu, e timpul sa-ti faci o mica strategie de abordare a angajatorului. Poate chiar in acest moment, aruncand o privire la rece asupra CV-ului tau, el isi pregateste intrebarile pentru tine.
Iti venim in ajutor cu o lista a celor mai frecvente subiecte discutate la un interviu de angajare, dupa modelul celor compilate de Wayne D. Ford in cartea "The Accelerated Job Search".
Pentru inceput, e bine sa stii ca exista doua tipuri de intrebari cu care te va confrunta:

calitative, prin care incearca sa-ti intuiasca personalitatea, sa isi dea seama cum te-ai integra in echipa si daca idealurile tale se potrivesc cu cele ale companiei
cantitative, care iti testeaza efectiv cunostintele si experienta profesionala. Nu este exclus nici sa fie insotite de probe practice, pentru anumite posturi. Intrebarile calitative sunt de obicei cele pe care le poti anticipa, in cazul celor cantitative fiind vorba de detalii tehnice specifice job-ului dorit, situatii ipotetice pe care va trebui sa le rezolvi pe moment, probleme din aria ta de activitate.

Prima categorie de intrebari este cea unde te poti face remarcata doar printr-o atitudine studiata si niste raspunsuri bine gandite de dinainte.

Printre cele mai des intalnite "curiozitati" calitative ale angajatorilor se numara:


1. Povesteste-mi putin despre tine E un mod bun pentru intervievator de-a incepe direct conversatia.
DO: E momentul ideal sa aduci vorba despre o experienta din CV-ul tau care se potriveste slujbei dorite acum. "Ei bine, in ultimul an m-am concentrat pe un proiect care…". Discutia va curge firesc spre atributiile si realizarile tale.
DON'T: Nu incerca sa-ti faci o caracterizare in genul "sunt o persoana perseverenta, dau totul pentru job"

2. Ce planuri ai in cariera? Cu aceasta intrebare, interlocutorul urmareste sa afle ce intentii ai pe termen lung si cum se integreaza acest job in planurile tale de viitor: vrei o cariera sau doar castiguri usoare si rapide?
DO: Pune accent pe faptul ca stii ce-ti doresti in urmatorii cinci-zece ani (cuvinte-cheie: perspective, evolutie).
DON'T: Daca jobul pentru care dai interviu e doar o etapa de trecere, nu lasa acest lucru sa se vada.

3. Care sunt atuurile tale? Intervievatorul iti ofera acum o oportunitate sa vorbesti despre calitati pe care nu le-ai trecut in CV.
DO: Prezinta calitati individuale (atentia la detalii, capacitatea de sinteza etc), dand si un exemplu relevant din experienta ta profesionala. "Eu" e cuvantul de baza, nu "noi" (echipa).
DON'T: Nu miza pe generalitati colective, precum capacitatea de-a coordona/de-a te integra intr-o echipa.

4. Care consideri ca sunt slabiciunile tale? Nimeni nu se asteapta sa raspunzi 100% sincer la aceasta intrebare, insa e importanta pentru impresia de ansamblu.
DO: povesteste cum ai depasit un defect sau cum planuiesti sa-ti dezvolti abilitatile in urmatorul an. De exemplu: "Nu ma descurc prea bine cu grafica computerizata, asa ca am inceput un curs de Photoshop".
DON'T: Nu da dovada de falsa modestie sustinand ca nu ai nicio slabiciune profesionala. Daca vrei sa pari atotstiutoare, ai putea fi catalogata drept ingamfata.

5. Ce te motiveaza? Atentie, intrebare-capcana ce ii poate dezvalui angajatorului destul de multe despre personalitatea ta!
DO: enumera cateva lucruri pozitive pe care acest job ti le-ar putea oferi: dezvoltarea personala, ocazia de-a intra in contact cu personalitati din domeniu, posibilitatea reala de-a evolua etc.
DON'T: Daca primul impuls e sa raspunzi "banii", gandeste-te ca vei fi perceputa ca o persoana lacoma. 15% din angajatori considera ca primul interviu e cel mai prost moment sa discuti despre salariu (exceptand cazurile in care aduc ei vorba de onorariu).

6. De ce iti schimbi locul de munca? Nu e chiar cea mai "ortodoxa" intrebare, dar unii intervievatori ti-o vor adresa.
DO: Pune accentul pe nevoia de schimbare, de progres si dorinta de-a te asocia unei companii cu o reputatie excelenta.
DON'T: Orice ai face, nu vorbi de rau compania pentru care lucrezi/ai lucrat, deoarece iti vei crea o imagine negativa. 95% dintre angajatori spun "pas" unui candidat cu prea multe marturisiri despre "fostii".

7. De ce-ti doresti aceasta slujba? E timpul sa "presari" in conversatie informatiile adunate despre companie inaintea interviului, sa arati ca stii ce provocari si praguri profesionale iti va oferi slujba.
DO: Subliniaza partile bune ale job-ului dorit si, succint, pasii din cariera care te-au condus pana aici.
DON'T: "E jobul ideal pentru mine" e o afirmatie mult prea generala, pe care 69% dintre ofiterii de recrutare o considera un semn de superficialitate. Nici entuziasmul excesiv nu e prea bun: nu trebuie sa pari disperata si nici "fixata" pe acest post.

8. Esti dispusa sa calatoresti in interes de serviciu? Aceasta e una dintre putinele intrebari dintr-un interviu la care ar trebui sa fii 100% sincera.
DO: Daca esti impotriva deplasarilor, refuza-le din start sau ofera-i intervievatorului un procent orientativ, de ex. "as fi dispusa sa plec 50% din timp", subliniindu-ti nevoia de stabilitate si mentinere a contactelor de business.
DON'T: Nu te preface ca esti de acord - daca vei primi job-ul si vei fi fortata sa faci multe deplasari, nu vei avea cum sa dai inapoi fara a pierde credibilitate.

9. Cat de repede ai nevoie de un raspuns? Raspunsul tau ii va indica angajatorului cat de cautata esti pe piata.
DO: Daca ai si alte oferte, spune ca ai nevoie de un raspuns in maxim trei zile. Daca nu, acorda companiei o saptamana sa-ti faca o oferta concreta.
DON'T: Nu spune "imi raspundeti cand puteti", asta arata ca nu ai altceva de facut decat… sa astepti.

10. Ce intrebari ai pentru mine? Aici se va vedea cu adevarat interesul tau pentru companie si pozitia disponibila.
DO: Intreaba, de exemplu "Care sunt urmatorii pasi in procesul de angajare?", "Cum vedeti dumneavoastra candidatul ideal?", "Care e atmosfera de lucru?" sau "Este nevoie sa prezint referinte/recomandari suplimentare?".
DON'T: Nu pune intrebari de genul "Cate zile de concediu voi avea?" sau "Dati prime de Paste si Craciun?" - acestea sunt privite de 80% dintre angajatori ca indici ai neprofesionalismului si al unui interes superficial pentru job-ul oferit.

Ai toata increderea in tine: atitudinea pozitiva, sinceritatea (in limitele in care nu-ti pui toate cartile pe fata) si o buna pregatire a interviului iti pot aduce job-ul dorit.
De multe ori, oameni cu experienta solida, dar neatenti la detalii pierd in fata unor candidati middle-level cu o atitudine de nota zece - prin urmare, nu te lasa descurajata de numarul de oameni care si-au mai depus CV-ul si nu lasa nimic la voia intamplarii in timpul interviului.
Nu uita: De indata ce ajungi acasa, trimite un e-mail de intervievatorului. Indiferent daca vei fi aleasa sau nu pentru postul vizat, acest gest de politete lasa canalul de comunicare deschis: nu se stie niciodata cand va aparea un nou job in companie si, datorita atitudinii excelente si a raspunsurilor bine pregatite, ai putea fi primul/prima pe lista prioritatilor. Mult succes!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Structura firului de par

Părul este o anexă a pielii, fiind compus din keratină – o proteină structurală rezistentă. Părul joacă un rol important în protejarea corpului, în special a scalpului, loc unde este cel mai dens. Părul este o trăsătură distinctivă a mamiferelor şi la oameni joacă un rol important în protecţia corpului de tra­umatisme, pierderea de căldură şi razele solare. STRUCTURA FIRULUI DE PĂR Părulare o structură complexă, alcătu­ită din fibre de keratină – keratină este o proteină structurală puternică ce se găseşte şi în unghii şi în stratul super­ficial al pielii. Fiecare fir de păr este alcătuit din trei straturi concentrice (circulare) de celule keratinizate (ce conţin keratină): medulara, corticala şi cuticula. Medulara (partea centrală) con­stă din celule mari ce conţin keratină moale, separate parţial de spaţii aeri­ene. Corticala, stratul mai consistent ce înconjoară medulara, constă din mai multe straturi de celule aplatizate, ce conţin keratină dură....

Serviciul Relatii cu Clientii – legatura rapida cu un operator

Va prezentam mai jos principalii operatori de telefonie din Romania si modalitatea cea mai rapida de a intra in conversatie cu un operator uman call-center. Vodafone Pentru a evita sa stai cu orele prin meniurile de la Vodafone iata scurtatura pentru a intra rapid in legatura cu un reprezentant: Formeaza *222 iar apoi scurtatura 12101 Exista si numarul de telefon de la sediul Vodafone: 0372 02 22 22 .Lu - Vi 8:00 - 22:00 | Sa - Du 8:00 - 18:00 De mentionat ca cei de la Vodafone au si un serviciu express sau premium contra unei taxe de 0,39 euro, insa avand in vedere ca un apel dureaza minim 3 minute.... *555 – serviciul expres prin care clientii Vodafone pot contacta Departamentul de Relatii cu Clientii*555 este serviciul expres de Relatii cu Clientii pe care utilizatorii Vodafone persoane fizice il pot folosi pentru a intra in legatura directa cu un consultant Vodafone, in cel mai scurt timp, fara a mai trece prin meniul interactiv. Pentru clienti...

Regulament Remi (Rummy)

Sursa de documentare: http://www.pariuri-sportive-online.ro/regulament-remi-rummy.html Setul de joc: Setul are 4 table de joc si 106 piese dintre care: 104 sunt numerotate de la 1 la 13 si de patru culori diferite, fiecare culoare avand doua serii de la 1 la 13. 2 piese au imaginea unui chip pe ele si acestea se numesc “joly”. Numarul de jucatori este 2, 3 sau 4. Jocul se joaca in sens trigonometric. Pregatirea jocului: Fiecare dintre jucatori isi ia cate o tabla de joc. Piesele se amesteca cu fata in jos pe masa, iar apoi se construieste un zid format din 15 gramezi de cate 7 piese. Piesa care ramane in plus este folosita la facutul jocului de catre unul dintre jucatori ales pentru prima data aleator, dupa care de la al II-lea joc cel ce face piesele fiind cel din dreapta celui care le-a facut anterior. Cel ce face piesele ia piesa ramasa in plus si o aseaza in gramada cu numarul de pe ea, numarata fie de la stanga la dreapta fie de la dreapta la stanga, ridicand prima p...