Treceți la conținutul principal

Despre criptografie

Despre criptosistem şi criptanaliză

Criptografia, ştiinţă şi artă, serveşte două lumi diferite: prima este lumea comunicaţiilor autorizate cum ar fi cele dintre utilizatorii de drept ai aceleiaşi baze de date, operaţii desfăşurate legal, şi a doua cea a operaţiilor ilegale, desfăşurate din umbră, în care persoane neautorizate încearcă, prin diferite mijloace, să intercepteze mesaje sau să le altereze. Dezideratul persoanelor autorizate este ca mesajele să fie cât mai puţin inteligibile pentru „inamic”, în timp ce acesta doreşte să descifreze aceste mesaje cât mai uşor.

Din acest punct de vedere criptografia reprezintă o luptă continuă între cele două lumi. Un succes al inamicului va conduce, întotdeauna, la întărirea măsurilor de siguranţă întreprinse de utilizatorii autorizaţi. Aceasta constituie, la rândul său, o nouă provocare pentru inamic. Şi, în acest fel, lupta continuă, de aceea rezultatele matematice definitive sunt puţin probabile în practica acestui domeniu.

Ori de câte ori se analizează un atac cu succes al inamicului, trebuie admis că metodele corespunzătoare din „lumea legală" nu au fost destul de sigure. Nu se poate pretinde succes din partea ambelor părţi.

Un mesaj este transmis de un emiţător printr-un canal nesigur, de-a lungul căruia el poate fi interceptat de un receptor neautorizat.

Desenul este identic, indiferent dacă e vorba de un curier poştal (dili­genţă) sau de o poştă electronică. Nu se poate asigura securitatea canalului şi, de aceea, orice interceptare este posibilă. Scopul esenţial al inamicului este să violeze secretul comunicării şi să beneficieze de conţinutul acesteia. Pot exista şi scopuri mai sofisticate. De pildă, inamicul poate dori să modifice mesajul, intoxicând astfel destinatarul cu mesaje false. În acest mod, ina­micul poate înşela receptorul chiar şi asupra identităţii emiţătorului. De exem­plu, emiţătorul poate transmite mesajul: „I will give no suport to the Greens” (Nu voi sprijini Verzii). Dacă inamicul alterează acest mesaj şi-l transformă în: „I will give Ş10 100 to the Greens” (Voi dărui 10 100$ Verzilor), receptorul nu are nici o idee privind identitatea emiţătorului acestui mesaj esenţial dife­rit. De asemenea, inamicul poate deruta emiţătorul privind identificarea re­ceptorului prin captarea întregului mesaj şi împiedicarea receptării lui de către destinatar.

În toate aceste cazuri, atât pentru emiţător cât şi pentru receptorul le­gal este un mare avantaj ca inamicul să nu înţeleagă mesajul după intercep­tarea lui. În acest scop, vor fi folosite diferite metode de criptare.

Mesajul în forma sa originală, numit text clar sau plaintext din limba engleză, se poate prescurta pt. Deci emiţătorul criptează textul clar, iar rezultatul obţinut numit criptotext, este prescurtat ct. Acesta este transmis printr-un canal neprotejat. În final, receptorul îl decriptează, obţinând textul clar iniţial. În cocluzie, activitatea emiţătorului este crip­tarea textului clar în criptotext, iar activitatea receptorului este decriptarea criptotextului în text clar.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Serviciul Relatii cu Clientii – legatura rapida cu un operator

Va prezentam mai jos principalii operatori de telefonie din Romania si modalitatea cea mai rapida de a intra in conversatie cu un operator uman call-center. Vodafone Pentru a evita sa stai cu orele prin meniurile de la Vodafone iata scurtatura pentru a intra rapid in legatura cu un reprezentant: Formeaza *222 iar apoi scurtatura 12101 Exista si numarul de telefon de la sediul Vodafone: 0372 02 22 22 .Lu - Vi 8:00 - 22:00 | Sa - Du 8:00 - 18:00 De mentionat ca cei de la Vodafone au si un serviciu express sau premium contra unei taxe de 0,39 euro, insa avand in vedere ca un apel dureaza minim 3 minute.... *555 – serviciul expres prin care clientii Vodafone pot contacta Departamentul de Relatii cu Clientii*555 este serviciul expres de Relatii cu Clientii pe care utilizatorii Vodafone persoane fizice il pot folosi pentru a intra in legatura directa cu un consultant Vodafone, in cel mai scurt timp, fara a mai trece prin meniul interactiv. Pentru clienti

Structura firului de par

Părul este o anexă a pielii, fiind compus din keratină – o proteină structurală rezistentă. Părul joacă un rol important în protejarea corpului, în special a scalpului, loc unde este cel mai dens. Părul este o trăsătură distinctivă a mamiferelor şi la oameni joacă un rol important în protecţia corpului de tra­umatisme, pierderea de căldură şi razele solare. STRUCTURA FIRULUI DE PĂR Părulare o structură complexă, alcătu­ită din fibre de keratină – keratină este o proteină structurală puternică ce se găseşte şi în unghii şi în stratul super­ficial al pielii. Fiecare fir de păr este alcătuit din trei straturi concentrice (circulare) de celule keratinizate (ce conţin keratină): medulara, corticala şi cuticula. Medulara (partea centrală) con­stă din celule mari ce conţin keratină moale, separate parţial de spaţii aeri­ene. Corticala, stratul mai consistent ce înconjoară medulara, constă din mai multe straturi de celule aplatizate, ce conţin keratină dură. STRATUL PROTECTO

Inventatorul Adi - Strungul electric handmade - 2020