Treceți la conținutul principal

Obligativitatea analizei de risc la securitate fizica

De la 1 ianuarie 2016, firmele vor fi amendate cu până la 10.000 de lei, dacă nu și-au analizat riscurile de securitate Până la 1 ianuarie 2016, toate firmele din România vor trebui să aibă o analiză a riscurilor de securitate. În lipsa acestei analize, care poate fi realizată numai de auditori acreditați, ele vor primi amenzi de până la 10.000 de lei. 

Obligativitatea analizei de risc la securitate fizica a aparut o data cu intrarea in vigoare a prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 301/2012, care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
In octombrie 2014, prevederile acestei HG au fost prorogate pâna la 1 ianuarie 2016 pentru firmele inființate pâna la data de 16 iunie 2012. in schimb, cele inființate incepând cu data de 17 iunie 2012 au avut ca termen limita de realizare a unei analize de risc data de 1 ianuarie 2015. Legea prevede ca lipsa analizei de risc la securitate fizica se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei. Politiștii, jandarmii, precum și primarii sau imputerniciți ai acestora sunt cei care trebuie sa verifice daca firmele respecta sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor. Analiza de risc la securitatea fizica este obligatorie pentru toate firmele, fie ele societați in nume colectiv, societați in comandita simpla, societați pe acțiuni, societați in comandita pe acțiuni sau societați cu raspundere limitata. Totodata, pe lânga firme, sunt obligate sa aiba o astfel de analiza de risc și ministerele, celeltalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiile autonome, companiile și societațile naționale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, precum și orice alte organizații care dețin bunuri sau valori. "Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite in prezenta lege unitati, sunt obligate sa asigure paza acestora", se arata in Legea nr. 333/2003.

Conform legii, analiza de risc trebuie sa fie efectuata de un evaluator de risc la securitatea fizica. Acesta trebuie sa fie inscris in RNERSF - Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica. Reglementarile in vigoare nu prevad un preț fix pe care il poate cere un evaluator pentru realizarea unei astfel de analize. 

 Bine de știut! Printre agenții economici care trebuie sa efectueze o analiza de risc de securitate se numara: 

  • Bancile; 

  • Instituțiile financiare nebancare; 

  • Casele de schimb valutar; 

  • Casele de amanet; 

  • Unitațile poștale; 

  • Stațiile de comercializare carburanți; 

  • Spațiile comerciale cu o suprafața mai mare de 500 mp; 

  • Salile destinate jocurilor de noroc; 

  • Casieriile furnizorilor de utilitați; 

  • Automatele de tranzacții cu numerar din afara sediilor bancare; 

  • Centrele de procesare a numerarului. 

  •  Magazinele de arme și muniții. 


 Analiza de risc la securitatea fizica se materializeaza prin documentatia intocmita in cadrul procesului standardizat de management al riscului, prin care se determina masurile necesare pentru incadrarea riscurilor de securitate la niveluri acceptabile. Cum se realizeaza analiza de risc Conform prevederilor legislative aflate in vigoare, analiza de risc la securitatea fizica are rolul de a identifica vulnerabilitațile și riscurile, de a determina nivelul de expunere la producerea unor incidente de securitate fizica. Totodata, ea trebuie sa gaseasca și soluții in menținerea siguranței. in momentul completarii unei analize de risc pentru un obiectiv, evaluatorul folosește un chestionar sau un interviu privind activitatea firmei, precum și masurile de securitate deja existente (alarma, sistem de supraveghere video, seif). in plus, acesta va face, obligatoriu, o vizita la obiectivul evaluat. Urmeaza completarea unei grile de calcul a riscului, precum și realizarea unui raport de evaluare a riscului. Daca nivelul de risc nu este acceptabil, evaluatorul va stabili o serie de masuri. De exemplu, evaluatorul va cere, dupa caz, angajarea a inca unui paznic sau instalarea unor camere de supraveghere in anumite puncte cheie. Când se revizuiește analiza de risc la securitatea fizica Conform prevederilor in vigoare, analiza de risc la securitatea fizica trebuie revizuita cel puțin o data la 3 ani, pentru corelarea cu dinamica parametrilor interni și externi care genereaza și/sau modifica riscurile la securitatea fizica a unitații. in același timp, legea prevede ca analiza de risc este obligatoriu sa fie revizuita in cel mult 2 luni de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectiva sau in cel mult o luna de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, funcționale sau a obiectului de activitate ale unitații beneficiare. Mai mult, conducerea unitații beneficiare poate solicita o noua analiza de risc ori de câte ori considera ca este necesar. Completarea unei analize de risc la securitate fizica implica mai mulți pași Elaborarea analizei de risc la securitate fizica implica, in general, parcurgerea urmatoarelor etape: definirea parametrilor interni si externi care genereaza si/sau modifica riscurile la securitatea fizica a unitatii; stabilirea metodei si a instrumentelor de lucru; identificarea tuturor riscurilor la securitatea fizica, a zonelor de impact, evenimentelor si cauzelor riscului, precum si a potentialelor consecinte; analizarea riscurilor la securitatea fizica; estimarea riscurilor unitatii beneficiare; intocmirea Raportului de evaluare si propuneri de tratare a riscurilor la securitatea fizica Cine poate fi evaluator de risc

Conform reglementarilor legii aflate in vigoare, ca sa devina evaluator de risc la securitatea fizica, persoana interesata trebuie sa indeplineasca aceste condiții: 

  • sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic; 

  • sa nu fie inscrisa cu antecedente penale pentru infractiuni savârsite cu intentie; 

  • sa aiba experienta de min. 3 ani in domeniul organizarii, planificarii, executarii sau controlul masurilor de securitate in formele prevazute de lege; 

  • sa posede cunostinte privind securitatea mecano-fizica, sistemele de alarma la efractie si jaf armat, inclusiv control al accesului si TVCI pentru aplicatii de securitate, transmiterea semnalizarilor de alarma la distanta si centrele de receptie a alarmelor, serviciile de paza si interventie, transport valori, probate prin certificate de competente profesionale.

    firma-autorizata-sa-efectueze-analiza-risc
    Euro Consulting Ploiesti - firma autorizata evaluator risc

     

 Important! Analiza de risc la securitatea fizica este obligatorie in momentul depunerii spre avizare a planului de paza al unei firme. Prin planul de paza se stabilesc caracteristicile obiectivului pazit, numarul paznicilor, mijloacele tehnice de paza și alarmare, legatura si cooperarea cu alte organe cu atributii de paza a obiectivelor, bunurilor, valorilor si persoanelor si modul de actiune in diferite situatii. Legea prevede ca numai unitațile care efectueaza operațiuni cu numerar au obligația sa aiba asigurata paza fizica. Acestea sunt nevoite sa iși instaleze și un sistem de alarmare la efracție, capabil sa asigure „detecție perimetrala la nivelul gardului de protecție a obiectivului pentru semnalarea patrunderii neautorizate catre personalul de paza aflat in serviciu”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Serviciul Relatii cu Clientii – legatura rapida cu un operator

Va prezentam mai jos principalii operatori de telefonie din Romania si modalitatea cea mai rapida de a intra in conversatie cu un operator uman call-center. Vodafone Pentru a evita sa stai cu orele prin meniurile de la Vodafone iata scurtatura pentru a intra rapid in legatura cu un reprezentant: Formeaza *222 iar apoi scurtatura 12101 Exista si numarul de telefon de la sediul Vodafone: 0372 02 22 22 .Lu - Vi 8:00 - 22:00 | Sa - Du 8:00 - 18:00 De mentionat ca cei de la Vodafone au si un serviciu express sau premium contra unei taxe de 0,39 euro, insa avand in vedere ca un apel dureaza minim 3 minute.... *555 – serviciul expres prin care clientii Vodafone pot contacta Departamentul de Relatii cu Clientii*555 este serviciul expres de Relatii cu Clientii pe care utilizatorii Vodafone persoane fizice il pot folosi pentru a intra in legatura directa cu un consultant Vodafone, in cel mai scurt timp, fara a mai trece prin meniul interactiv. Pentru clienti

Structura firului de par

Părul este o anexă a pielii, fiind compus din keratină – o proteină structurală rezistentă. Părul joacă un rol important în protejarea corpului, în special a scalpului, loc unde este cel mai dens. Părul este o trăsătură distinctivă a mamiferelor şi la oameni joacă un rol important în protecţia corpului de tra­umatisme, pierderea de căldură şi razele solare. STRUCTURA FIRULUI DE PĂR Părulare o structură complexă, alcătu­ită din fibre de keratină – keratină este o proteină structurală puternică ce se găseşte şi în unghii şi în stratul super­ficial al pielii. Fiecare fir de păr este alcătuit din trei straturi concentrice (circulare) de celule keratinizate (ce conţin keratină): medulara, corticala şi cuticula. Medulara (partea centrală) con­stă din celule mari ce conţin keratină moale, separate parţial de spaţii aeri­ene. Corticala, stratul mai consistent ce înconjoară medulara, constă din mai multe straturi de celule aplatizate, ce conţin keratină dură. STRATUL PROTECTO

Inventatorul Adi - Strungul electric handmade - 2020